၀က္သားတုတ္ထိုး
************
၀က္သားတုတ္ထိုးက...မခက္ပါဘူး...နည္းပညာေလးေတ ာ့..လိုအပ္တာေပါ့။ ၀က္သားတုတ္ထိုးေရာင္းတဲ့သူေတြလိုပဲ.... ၀က္ရဲ.အတြင္းကလီစာအစုံ မွာေက်ာက္ကပ္ကိုေတာ့ေရွာင္ပါတယ္....။ လူေတြၾကိဳက္တတ္တဲ့အခ်င္းတိုင္၊ အူပါးလွ်ာ ႏို.အုံသား၊ ပါးေစာင္သားအရိုးႏုတို.ေတာ့မ်ားမ်ား၀ယ္ရပါတယ္. ၀က္သားတုတ္ထိုးမွာ..ဘဲဥ ကလည္း..မပါမၿဖစ္ပါ...။
၀ယ္လာတဲ့၀က္အတြင္းကလီစာေတြကို..သန္.စင္ေနေအ ာင္ေရအရင္ေဆးပါ။
မန္က်ည္းသီးမွည့္ကိုေရေႏြးေလးစိမ္ထားၿပီး..ဆားအနည္ းငယ္နဲ.ေရာၿပီး (၃)ၾကိမ္မွ(၅)ၾကိမ္ေလာက္ထိေဆးလိုက္ရင္.. ၀က္အတြင္းကလီစာဆိုတာ..ဘာအနံ.မွမရိွေတာ့ေအာင္ စင္ၾကယ္သန္.ရွင္းသြားပါတယ္...။
အူပါးေတြကိုေတာ့..တုတ္တံတစ္ေခ်ာင္းနဲ. ၅ခုေလာက္ကို..အထပ္ထပ္ၿဖစ္ေအာင္ထပ္ ေပးရပါမယ္...။ ေဆးၾကာၿပီးရင္ေတာ့..အားလုံးကိုေရစစ္ထားပါ...။
ေရစစ္သြားတဲ့..၀က္သားေတြကို ဆား၊ ပာင္းခတ္မွဳန္. ၊ ပဲငံၿပာရည္အပ်စ္( အေကာင္း စားတံဆိပ္) နာနတ္ပြင့္ကိုေလွာ္ၿပီးေထာင္းထားတဲ့အမွဳန္.( တရုတ္လို ပါေကာ့ ေခၚပါ တယ္) ၊ အစားအေသာက္သုံးအေရာင္( လိေမၼာ္) အနည္းငယ္၊ ၀ိုင္အရက္(သို.) အရက္ၿပင္းအနည္းငယ္တို.နဲ.ေရာနယ္ၿပီး...နာရီ၀က္ခန္. ႏွပ္ထားေပးရပါမယ္...။
ဘဲဥေတြကိုလည္း..ၿပဳတ္ၿပီးအခြံခြာထားပါ...။
ဒယ္အိုးတစ္လုံးမွာ..ဆီအနည္းငယ္ ၊ သၾကား တို.ကိုေရာၿပီးအပူေပးလွ်င္ သၾကားေတြပာာ..ဆီအနည္းငယ္ပူလာတာနဲ.အရည္ေပ်ာ္ၿ ပီးေရႊညိဳေရာင္ ေလးေၿပာင္းလာၿပီဆိုရင္...မီးဖုတ္ၿပီးဓါးၿပားရိုက္ထားတဲ့.. နာနတ္ပြင့္ ၊ ခ်င္း၊ ငရုတ္ေကာင္းတို.ကိုထည့္ၿပီး...တစ္ခုၿပီး..တစ္ခု..ဆီသတ္ ေပးၿပီး...စစ္ယူထားပါ...။
ထို.ေနာက္...အမာဆုံးအစိတ္အပိုင္းေတြ..ဥပမာနားရြက္ ၊ လွ်ာ၊ အူမစသည္တို.ကိုအရင္ဆုံးၿပဳတ္ေပးပါ...ထိုအရာမ်ားတစ္ ၀က္ေလာက္က်က္ ၿပီဆိုမွအသည္း၊ ႏွလုံးလိုဒုတိယတန္းစားေတြကို ထည့္ေပးပါ..။
ေနာက္ဆုံးမွ....အူခ်ိဳတို.လိုအႏုဆုံးအပိုင္းေတြကို ထည့္ၿပဳတ္ပါ....။အရသာကို ၿမည္း စမ္းၿပီး..ႏွဴးအိၿပီဆိုရင္..ေရ သုံးပုံတစ္ပုံက်န္ေလာက္မွ..စစ္ယူထားပါ...
လွီးၿဖတ္ေပးၿပီးပန္းကန္နဲ.ၾကိဳက္သူကို ပန္းကန္နဲ.ထည့္ဧည့္ခံႏိူင္သလို..၀ါးတုတ္ေလး ထိုးၿပီးမွ...စားခ်င္သူမ်ားကိုလည္း..ႏွစ္သက္သလိုဧည့္ခံေ ပးလို.ရပါတယ္....။
တြဲဖက္ေဆာ့စ္ကိုေတာ့..မန္က်ည္းသီး၊ ထန္းလ်က္ရည္၊ သၾကား၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၊ငရုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္၊ ဗမာငရုတ္ဆီ တို.နဲ.မိမိႏွစ္သက္သလို ေရာစပ္ႏိူင္ပါတယ္။
credit to***
ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား
No comments:
Post a Comment