ၾကက္သြန္ၿမိတ္၏ ေဆးဖက္ဝင္ အာနိသမင္်ား ========================
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ဟာ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔လိုပဲ Alliaceae အႏႊယ္ဝင္ ျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ၿမိ္ရတဲ႕ အာဟာတန္ဖိုးဟာ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ၾကက္သြန္ ျဖဴတို႔နဲ႔ ဆတင္ူပါတယ္။ ဟင္းလ်ာေတြထဲ ထည့္စားေလ့ရွိတဲ့ ၾကက္သြန္ ၿမိတ္မွာ ေအာက္ပါ ေဆးဖက္ဝင္ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ပါဝပင္ါတယ္။
(၁) ေသြးေၾကာနံရံေတြကို အကာအကြယ္ေပးပါတယ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထဲမွာ Kaempferol လို႔ေခၚတဲ့ ေဖလဗိုးႏြိဳက္တစ္မ်ဳိး သိသိသာသာ ပါဝပင္ါတယ္။ ဒီေဖလဗိုးႏြိဳက္ဟာ ေမကာင္းတဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို တြန္းလွန္တဲ့နည္းနဲ႔ ေသြးေၾကာေတြကို အကာအကြယ္ေပးပါတယ္။ ေသြးေၾကာေတြကို က်ယ္ေစၿပီး အနားေရစတဲ့ ႏိုက္ထရစ္ေအာက္ဆိုက္ ထုတ္လုပ္မႈကို တိုးေစတဲ့ အစြမ္းလည္း ရွိတာေၾကာင့္ ေသြးေၾကာေတြ က်န္းမာေစၿပီး ေသြးတိုးေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၂) ေဖာလိတ္ဓာတ္ကို ရရွိေစပါတယ္
ေဖာလိ္ရတဲ႕ Bioactive ပံုစံတစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ 5-methyltetrahydrofolate ဟာ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထဲမွာ ပါဝပင္ါတယ္။ ေဖာလိတ္ဟာ ကိုယ္ဝန္ေဆာခင္်ိန္အတြင္း ေအရးႀကီးတဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ဳိး ျဖစ္႐ံုသာမက ေသြးထဲက ဟိုမိုစစ္စတင္းအဆင့္ကိုလည္း ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ ဟိုမိုစစ္စတင္းအဆင့္မ်ားရင္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ ေရာရင္မ္းမႈ ျဖစ္ႏႈန္းကုိ တိုးေစ႐ံုသာမက ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါလို ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုရင္ာ ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ျမင့္တက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ သစင္ားတဲ့ အစာထဲ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထည့္စားရင္ ေသြးတြင္း ဟိုမိုစစ္စတင္းအဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေတြ က်န္းမာေအာင္ အကာအကြယ္ေပးပါတယ္။
(၃) အတင္ီေအာက္ဆီးဒင့္ တစ္မ်ဳိးလို လုပ္ေဆာပင္ါတယ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွာ အစြမ္းထက္ အတင္ီေအာက္ဆီးဒင့္တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ ပိုလီဖီေနာ ပါဝတင္ာေၾကာင့္ နာတာရွည္ေရာဂါနဲ႔ အိုမင္းမႈကို ျဖစ္ေစႏိုတင္ဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ကို တြန္းလွန္ေပးႏိုပင္ါတယ္။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွာ ပါဝတင္ဲ့ Gallic Acid ပမာဏဟာ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာထက္ ပိုမ်ားပါတယ္။
(၄) နာတာရွည္ ေရာရင္မ္းမႈေၾကာင့္ ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ဟာ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြေလာက္ နာမည္မႀကီးေပမယ့္ နာတာရွည္ေရာရင္မ္းတဲ့ ေအျခေအနကိုေတာ့ တြန္းလွန္ႏိုပင္ါတယ္။ နာတာရွည္ေရာရင္မ္းမႈေၾကာင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ အဝလြန္တာနဲ႔ ႐ိုးဆစ္ေရာရင္မ္းနာတို႔ ျဖစ္ႏိုပင္ါတယ္။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွာ ပိုလီဖီေနာနဲ႔ Kaempferol တို႔ ပါဝတင္ာေၾကာင့္ ေရာရင္မ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၅) ဗီတာမနင္ဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ ရရွိပါတယ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွာ ဗီတာမစင္ီ၊ B6၊ ဗီတာမင္ေကတို႔အျပင္ မဂၢနိစ္နဲ႔ သံဓာတ္တို႔လည္း ေကာင္းစြာ ပါဝပင္ါတယ္။ ဗီတာမစင္ီဟာ အနာက်က္ေစၿပီး ေကာ္လာဂ်င္ ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ B6 ဟာ စြမ္းအသင္ံုးစြဲေရးအတြက္ ေအရးပါပါတယ္။ ဗီတာမင္ေကက ေသြးခဲမႈ၊ အ႐ိုးနဲ႔ တြယ္ဆက္တစ္သွ်ဴး တည္ေဆာက္မႈတို႔ အတြက္ ေအရးပါပါတယ္။ မဂၢနိစ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲက တုံ႔ျပန္မႈတိုင္းအတြက္ ကိုအဇင္ိုင္း ေအနနဲ႔ လုပ္ေဆာသင္လို သံဓာတ္ဟာ ေဟမိုဂလိုဘင္ ျဖစ္ေပၚေရးအတြက္ ေအရးပါပါတယ္။
(၆) ႏွလံုးကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္
ေလ့လာမႈတခ်ဳိ႕အရ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတို႔လို Allium အႏႊယ္ဝင္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ဟာ ေသြးဖိအားကို အနည္းငယ္ ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ေသြးခဲဖတ္ ျဖစ္ေပၚမႈကိုလည္း ကာကြယ္ေပးတာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါထျခင္း (Heart Attack) ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ေသြးတြင္း ေမကာင္းတဲ့ ကိုလက္စေထရာ LDL ကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၇) အဆီကင္းၿပီး ကယ္လိုရီနည္းပါးပါတယ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွာ ကယ္လိုရီပါဝမင္ႈ နည္းၿပီး အဆီမပါတာေၾကာင့္ ခါးအတိုင္းအတာ ေလ်ာ့က်လိုသူေတြ ေအနနဲ႔ ဟင္းလ်ာအရသာ တိုးေအာင္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ အနည္းငယ္ ထည့္သင့္ပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ ဆား၊ ေထာပတ္ စတဲ့ အရာေတြ ထပ္ထည့္ဖို႔ မလုိဘဲ ဟင္းလ်ာေတြ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ကာ အရသာရွိေနပါလိမ့္မယ္။
ၾကယ္စင္
Posted via BlogPost
No comments:
Post a Comment