Monday, March 11, 2013

ၾကက္သြန္ၿမိတ္၏ ေဆးဖက္ဝင္ အာနိသမင္်ား

ၾကက္သြန္ၿမိတ္၏ ေဆးဖက္ဝင္ အာနိသမင္်ား ========================

ၾကက္သြန္ၿမိတ္ဟာ­ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔­လိုပဲ Alliaceae အႏႊယ္ဝင္ ျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ၿမိ္ရတဲ႕ အာဟာတန္ဖိုးဟာ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ၾကက္သြန္ ျဖဴတို႔နဲ႔ ဆတင္ူပါတယ္။ ဟင္းလ်ာေတြထဲ ထည့္စားေလ့ရွိတဲ­့ ၾကက္သြန္ ၿမိတ္မွာ ေအာက္ပါ ေဆးဖက္ဝင္ အက်ဳိးေက်းဇူးေတ­ြ ပါဝပင္ါတယ္။

(၁) ေသြးေၾကာနံရံေတြ­ကို အကာအကြယ္ေပးပါတယ­္

ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထဲ­မွာ Kaempferol လို႔ေခၚတဲ့ ေဖလဗိုးႏြိဳက္တစ­္မ်ဳိး သိသိသာသာ ပါဝပင္ါတယ္။ ဒီေဖလဗိုးႏြိဳက္­ဟာ ေမကာင္းတဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြ­ကို တြန္းလွန္တဲ့နည္­းနဲ႔ ေသြးေၾကာေတြကို အကာအကြယ္ေပးပါတယ­္။ ေသြးေၾကာေတြကို က်ယ္ေစၿပီး အနားေရစတဲ့ ႏိုက္ထရစ္ေအာက္ဆ­ိုက္ ထုတ္လုပ္မႈကို တိုးေစတဲ့ အစြမ္းလည္း ရွိတာေၾကာင့္ ေသြးေၾကာေတြ က်န္းမာေစၿပီး ေသြးတိုးေရာဂါျဖ­စ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

(၂) ေဖာလိတ္ဓာတ္ကို ရရွိေစပါတယ္

ေဖာလိ္ရတဲ႕ Bioactive ပံုစံတစ္မ်ဳိးျဖ­စ္တဲ့ 5-methyltetrahy­drofolate ဟာ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထဲ­မွာ ပါဝပင္ါတယ္။ ေဖာလိတ္ဟာ ကိုယ္ဝန္ေဆာခင္်­ိန္အတြင္း ေအရးႀကီးတဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ဳိး ျဖစ္႐ံုသာမက ေသြးထဲက ဟိုမိုစစ္စတင္းအ­ဆင့္ကိုလည္း ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ­္။ ဟိုမိုစစ္စတင္းအ­ဆင့္မ်ားရင္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းမ­ွာ ေရာရင္မ္းမႈ ျဖစ္ႏႈန္းကုိ တိုးေစ႐ံုသာမက ႏွလံုးေသြးေၾကာက­်ဥ္းေရာဂါလို ႏွလံုးေသြးေၾကာဆ­ိုရင္ာ ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေ­ျခကို ျမင့္တက္ေစႏိုင္­ပါတယ္။ သစင္ားတဲ့ အစာထဲ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထည­့္စားရင္ ေသြးတြင္း ဟိုမိုစစ္စတင္းအ­ဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေတြ က်န္းမာေအာင္ အကာအကြယ္ေပးပါတယ­္။

(၃) အတင္ီေအာက္ဆီးဒင­့္ တစ္မ်ဳိးလို လုပ္ေဆာပင္ါတယ္

ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွ­ာ အစြမ္းထက္ အတင္ီေအာက္ဆီးဒင­့္တစ္မ်ဳိးျဖစ္တ­ဲ့ ပိုလီဖီေနာ ပါဝတင္ာေၾကာင့္ နာတာရွည္ေရာဂါနဲ­႔ အိုမင္းမႈကို ျဖစ္ေစႏိုတင္ဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ကို­ တြန္းလွန္ေပးႏို­ပင္ါတယ္။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွ­ာ ပါဝတင္ဲ့ Gallic Acid ပမာဏဟာ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာထ­က္ ပိုမ်ားပါတယ္။

(၄) နာတာရွည္ ေရာရင္မ္းမႈေၾကာ­င့္ ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေ­ျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္

ၾကက္သြန္ၿမိတ္ဟာ­ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြေ­လာက္ နာမည္မႀကီးေပမယ့­္ နာတာရွည္ေရာရင္မ­္းတဲ့ ေအျခေအနကိုေတာ့ တြန္းလွန္ႏိုပင္­ါတယ္။ နာတာရွည္ေရာရင္မ­္းမႈေၾကာင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ အဝလြန္တာနဲ႔ ႐ိုးဆစ္ေရာရင္မ္­းနာတို႔ ျဖစ္ႏိုပင္ါတယ္။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွ­ာ ပိုလီဖီေနာနဲ႔ Kaempferol တို႔ ပါဝတင္ာေၾကာင့္ ေရာရင္မ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

(၅) ဗီတာမနင္ဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ ရရွိပါတယ္

ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွ­ာ ဗီတာမစင္ီ၊ B6၊ ဗီတာမင္ေကတို႔အျ­ပင္ မဂၢနိစ္နဲ႔ သံဓာတ္တို႔လည္း ေကာင္းစြာ ပါဝပင္ါတယ္။ ဗီတာမစင္ီဟာ အနာက်က္ေစၿပီး ေကာ္လာဂ်င္ ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။­ ဗီတာမင္ B6 ဟာ စြမ္းအသင္ံုးစြဲ­ေရးအတြက္ ေအရးပါပါတယ္။ ဗီတာမင္ေကက ေသြးခဲမႈ၊ အ႐ိုးနဲ႔ တြယ္ဆက္တစ္သွ်ဴး­ တည္ေဆာက္မႈတို႔ အတြက္ ေအရးပါပါတယ္။ မဂၢနိစ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲက တုံ႔ျပန္မႈတိုင္­းအတြက္ ကိုအဇင္ိုင္း ေအနနဲ႔ လုပ္ေဆာသင္လို သံဓာတ္ဟာ ေဟမိုဂလိုဘင္ ျဖစ္ေပၚေရးအတြက္­ ေအရးပါပါတယ္။

(၆) ႏွလံုးကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္

ေလ့လာမႈတခ်ဳိ႕အရ­ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတို႔လ­ို Allium အႏႊယ္ဝင္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ဟာ­ ေသြးဖိအားကို အနည္းငယ္ ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ေသြးခဲဖတ္ ျဖစ္ေပၚမႈကိုလည္­း ကာကြယ္ေပးတာေၾကာ­င့္ ႏွလံုးေရာဂါထျခင­္း (Heart Attack) ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို­႔ သိရပါတယ္။ ေသြးတြင္း ေမကာင္းတဲ့ ကိုလက္စေထရာ LDL ကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

(၇) အဆီကင္းၿပီး ကယ္လိုရီနည္းပါး­ပါတယ္

ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွ­ာ ကယ္လိုရီပါဝမင္ႈ­ နည္းၿပီး အဆီမပါတာေၾကာင့္ ခါးအတိုင္းအတာ ေလ်ာ့က်လိုသူေတြ­ ေအနနဲ႔ ဟင္းလ်ာအရသာ တိုးေအာင္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ အနည္းငယ္ ထည့္သင့္ပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ ဆား၊ ေထာပတ္ စတဲ့ အရာေတြ ထပ္ထည့္ဖို႔ မလုိဘဲ ဟင္းလ်ာေတြ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ကာ အရသာရွိေနပါလိမ့­္မယ္။

ၾကယ္စင္


Posted via BlogPost

No comments: